Shazia Majid

  1. Mer om
Shazia Majid

Shazia Majid, tidligere Sarwar, er en norsk journalist, forfatter og økonom Majid er kommentator og journalist i VG og datter av arbeidsinnvandrere fra Pakistan, som kom til Norge på begynnelsen av 1970-tallet The latest Tweets from Shazia Majid Op-ed columnist, award-winning Investigative reporter in Norways largest daily er journalist og kommentator i VG. Hun er dobbelt SKUP-diplom-vinner og har i en årrekke vært en sterk stemme i den offentlige Skal man slippe deltaen fri? 09.07.21 · Den drepende varmen. 03.07.21 · Plans bistandsfiasko. 02.07.21 · De usynlige flyktningkvinnene

Hun har skrevet boka «Ut av skyggene», der hun forteller historien om kvinnelige innvandrerne, som i stor grad er blitt oversett, og ofte er blitt isolerte i et fremmed land. Mens norske kvinner kjempet for likestilling, og rettigheter som svangerskapspermisjon, barnehageplasser og likestilling i arbeidslivet, så var pakistanske kvinner på samme nivå som norske kvinner var på 1800-tallet.

Mens norske kvinner kjempet en kamp i det offentlige rom, kjempet de pakistanske kvinnene en kamp mot patriarkatet i hjemmet. Hva gjør du helst om vi får en hetebølge her i Norge?

Jeg har skikkelig dårlig toleranse for varme over 30 grader. Så jeg skal bade i sjøen om det kommer en hetebølge.

Det er skjorta og penbuksa. Er det noe annet hun kunne sagt det om? For pyntet på bryllupsfester. For ivrig ved buffeten. Her skildres flere generasjoner kvinner med pakistanske røtter, så ærlig og åpent at leseren gisper, både av sjokk og begeistring Dette er en bok fylt av lojalitet og kjærlighet og ærlighet, som definitivt løfter innvandrerkvinnene ut fra skyggene.

I ventehallen sto hennes ektemann, med både bolig og jobb ved Oslo Reiseeffektfabrikk. For meg gir mørkhudet mening. Jeg har ikke lyst til å bruke melaninrik, selv om enkelte aktivister liker det. Hvis du skal høre på dem du omtaler, så er jeg altså melaninrik, men jeg liker ikke ordet.

Shazia Majid: og glemt

I stort mener Majid likevel at disse debattene speiler at Norge er blitt mye mer mangfoldig. Og det er ikke lenger bare norsk-pakistanere som er minoritetsrepresentantene i den offentlige debatten, men andre minoriteter med andre erfaringer og bekymringer.

Dette er kommet for å bli. Flere nye stemmer er kommet til også på innvandringskritisk side det siste tiåret. Brochmann-utvalgene gjorde det for eksempel legitimt å snakke både om økonomiske utfordringer og om sammenhengskraft. I samme periode har Fremskrittspartiet sittet i regjering i seks år.

og vinter i P2: VG

Hva tenker du om denne typen mangfold i debatten? Det er en menneskelig reaksjon.

I relasjon: Circle k meny

VG-journalisten er vant til å være den som ankommer med blokka i hånda og setter båndopptakeren på «play». I dag sitter hun på andre siden av bordet i Karlsborg spiseforretning på Ekeberg med utsikt over Oslo by.

Likevel har hun gjort det denne våren. Hun har skrevet en bok som tar utgangspunkt i sin egen familiehistorie. Ut av skyggene — Den lange veien mot likestilling for minoritetskvinner er først og fremst en dokumentarisk bok om den første generasjonen innvandrerkvinner i Norge, men den forteller også nært og personlig om Majids eget liv.

At hun har en tro, blir derimot aldri nevnt. Det har noe med hvor vanskelig det er å være troende i dag. I alle fall hvor vanskelig det er å være troende muslim. Jeg håper min verste frykt ikke er blitt virkelighet! Senere blir det bekreftet. Han lyktes ikke med å ta liv i moskeen, men Shazia Majid sitter hjemme på Ekeberg og er like fullt, livredd.

Det var som om noen slags urmekanismer slo inn. Jeg skjønte plutselig hvor skummelt det er å være redd. Da Majid vokste opp med to pakistanske arbeidsinnvandrere som foreldre på 70- og 80-tallet, var hun for andre nordmenn først og fremst pakistaner. Da begynte folk å bry seg om hva hun trodde på. Noen begynte til og med å hate det hun trodde på.

Det var på denne tiden søsteren hennes hadde et forferdelig mareritt. Hun drømmer at en gjeng rasister bryter seg inn i huset hennes og ser etter Koranen.

Når de finner den angriper de familien hennes. Hun begynte å se etter leiligheter i Islamabad i Pakistan. Hun begynte å bli redd for at noen skulle komme på døra og kaste oss ut. Jeg husker at jeg først lo av henne, og så sa: «Hallo, vi er nordmenn. Du er oversensitiv. Men så, i februar i år, gikk hun selv rundt i Islamabad, som er tvillingbyen til Rawalpindi, stedet hvor moren hennes kommer fra, og har de siste årene blitt en hypermoderne storby med høye skyskrapere.

Majid, som har bodd i Oslo hele sitt liv, så opp på bygningene og tenkte: «Der kunne jeg faktisk bodd. Kanskje vi fem søstrene skal gå sammen og kjøpe oss en leilighet der? Ga i vår ut boka Ut av skyggene — Den lange veien mot likestilling for minoritetskvinner.

Boka trykkes nå i tredje opplag.

Authors similar to Shazia Majid

Jeg har lært at det finnes ikke ensidige helter og skurker. Jeg tenkte, skal jeg gjøre noe med det, må jeg selv bidra til ufarliggjøringen. Først og fremst til min mor og mine søstre.

Men også min far, min eksmann og mine barn. Det har holdt meg våken om nettene. Jeg har veid hvert ord på gullvekt, samtidig som jeg er smertelig ærlig om det som er relevant. Det er klart det koster! Det har vært mange vanskelige samtaler i familien. Ingen av oss har tatt enkelt på det.

SHAZIA MAJID Relaterte emner

Hennes første bok Ut av skyggene ble bl. I Endelig sommer bidrar hun med teksten «Perfekte sammen». Hva slags skvis er det hun er i? De høye forventningene, de mange kravene, og ønsket om å gjøre alle til lags. Hva liker du best og minst med det å stelle i stand til bursdagsfeiring? Det beste er å samle alle de jeg er glad i under ett tak. Og å lage mat til dem.

SHAZIA MAJID Kommentarer:
Redaktør på Shazia majid
Standal fra Hermansverk
Jeg har lyst lese om Norge berømt. Anmeldelse min andre innlegg. En av mine hobbyer er Modellraketen.
INTERESSANTE NYHETER
Kalender
MoTuWeThFrStSu
booked.net