Stiller Klokka

  1. Mer om
Stiller Klokka

Content [hide]

I EU/EØS er hovedregelen at sommertida starter I Norge og de fleste andre land i Europa varer sommertiden fra siste søndag i til siste søndag i oktober. Klokka stilles klokka 01.00 UTC tid, dermed ble klokka stilt fram 1 time til Datoen vi stiller klokka til og fra sommertid endrer seg fra år til år Så hvorfor stiller vi egentlig klokka? Det var under første verdenskrig at flere land begynte å stille klokken, først ut var Tyskland Hva er huskeregelen for stillingen av klokka? En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer

Har du lest dette? Hva er klokka i usa

Fleire vil kutte ut sommartid Eit argument mot å stille klokka er mellom anna at dyra har innebygde klokker, og at bøndene derfor må bruke tid på overgangen. Bondelaget er blant dei som meiner den beste løysinga hadde vore å kutte ut sommartida.

Eit anna argument er at fleire undersøkingar har vist at å kutte ein times søvn om våren når vi går inn i sommartid, kan ha uheldige effektar på helsa. I 2018 arrangerte NRK ei uhøgtideleg digital spørjeundersøking om sommartid.

Sommertid er den perioden av året hvor klokkene stilles en time fram sammenlignet med resten av året. Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig, hvor hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken. Sommertid ble første gang innført i Norge i 1916.

Når stiller vi klokka til sommertid?

Ordningen ble videre gjenopptatt fra 1940—1945 og fra 1959-1965, og den ble innført på nytt i 1980. Datoene for innføring av sommertid ble også endret i 1996, slik at den norske klokken skulle stilles samtidig som i andre europeiske land. Ordningen har vært omstridt.

Begrunnelsen for å stille klokken om våren var opprinnelig å få lengre og lysere kvelder om sommeren, i tillegg til å spare energi. EU-kommisjonen la i 2018 fram forslag om å avvikle ordningen med å stille klokken fram og tilbake.

Men hvordan det vil gå med forslaget er uvisst. Vi stiller klokka en time fram om våren, og en time tilbake om høsten.

Én huskeregel for hvordan vi stiller klokka for sommertid, er at vi tar hagemøblene fram om våren og setter dem tilbake om høsten. EU vil fjerne sommertid I mars 2019 stemte EU-parlamentet for at sommertidsdirektivet skal oppheves. Det er heller ikke klart om EU vil jobbe videre med forslaget. Norge har hatt samme tidsordning som EU-landene siden 1996.

STILLER KLOKKA Relaterte emner

Sommeren kommer én time nærmere i helgen NTB 26. Skjønt, det er kanskje ikke så mange som faktisk stiller klokka lenger, ettersom de fleste tekniske duppeditter fikser dette automatisk. Og ikke behøver man å stå opp klokka tre på natta heller, selv om det er da klokka formelt skal stilles én time nærmere sommeren. Men stilles skal den. Nå kommer vi én time nærmere sommeren og bedre tider, og det skjer ikke et minutt for tidlig, sier næringsminister Iselin Nybø V. Som ansvarlig for Justervesenet er hun nemlig også en slags uoffisiell «tidsminister».

Stiller Klokka
STILLER KLOKKA Kommentarer:
Redaktør på Stiller klokka
Bjørnstad fra Rørvik
jeg liker lese romaner hjelpeløst. Bla gjennom min andre nyheter. Jeg er sterkt påvirket av Kerzenherstellung.
INTERESSANTE NYHETER
Kalender
MoTuWeThFrStSu
booked.net