Biller Med Lange Følehorn

  1. Mer om
Biller Med Lange Følehorn

Selve kroppen er snaut to centimeter lang, men det er de lange følehornene som imponerer. Tømmermannen har de lengste følehornene av alle de Furubukken er en imponerende bille, stor og hovedsaklig svart, med sylindrisk kroppsform og med antenner som kan være dobbelt så lange som Husbukken (Hylotrupes bajulus) hører til trebukkene og er en avlang, relativt stor bille med lange antenner. Den har en flekkvis utbredelse Trebukker (Cerambycidae) er en artsrik familie av biller der de aller fleste kan kjennes på at det har uvanlig lange, kraftige antenner HUSBUKK (Hylotrupes bajulus) hører til trebukkene. Den voksne billen kan bli 8-20mm lang. Den har lange 11-leddete antenner

Helt siden Carl von Linné startet med å klassifisere dyr og planter på 1700-tallet, har folk fortsatt å samle og studere trebukker. Familien har få arter, de fleste er relativt store og de er populære samleobjekter.

Flere arter har også økonomisk betydning fordi de kan gjøre skade på skog, trær, bygninger og møbler. Så sent som i 2009 beskrev vi likevel en ny art, og nå har vi altså beskrevet en ny underart.

Coleoptera biller marihøne

Spesielt hvis man ser på materialet på en ny måte. Liten ospebukk Liten ospebukk Saperda populnea er en sylindrisk, 9-15 millimeter lang, smal bille med karakteristiske tegninger på oversiden. Billen er mørk, men brungule hår danner karakteristiske flekker på hver av dekkvingene.

Arten er vanlig i store deler av Europa og finnes dessuten i Nord-Afrika, østover gjennom Russland til Sibir og muligens i Nord-Amerika.

Hunnene av den vanlige underarten Saperda populnea populnea legger eggene sine i levende greiner eller tynne stammer av osp, popler og en del litt større seljearter. De fleste kortvinger har likevel beholdt flygeevnen, men flygevingene har fått en ekstra fold som gjør dem dobbelt brettbare.

Hos et par norske billearter er hunnen fullstendig vingeløs og ligner i kroppsbygning på larven. Én av disse er sankthansormen Lampyris noctiluca, som er unik blant norske insekter ved at den kan avgi lys. De fleste biller har hardt skall, men hos bløtvingene Cantharidae, ildfluene Lampyridae og noen andre billegrupper er kroppen mer læraktig.

Overflaten kan være glatt, rynkete, furete eller utstyrt med groper. Biller er vanligvis mer eller mindre hårløse, men kan også være moderat til tett behårede og i sjeldne tilfeller kledd med skjell. Mange biller har kraftige fargetegninger, og metallglans er utbredt.

Hodet er velutviklet. Kommer snart, furu begynner å vise umiskjennelige tegn på infeksjon, visnet ut og en gul farge i atriene. Det ville fremdeles være mulig å observere brune til gule nåler på grenene, men i maksimalt 3 måneder vil treet ha dødd. Denne lille organismen har høy kapasitet for tilpasning takket være den enorme plastisiteten.

For å oppnå en god tilpasning, et temperert klima er nok som ligger over 20 grader i sommersesongen, og er lettere å distribuere i lavere høyder enn 1. Av disse grunnene er det i dag er det veldig vanlig å legge merke til deres tilstedeværelse i den sørlige regionen Pontevedra og også i Extremadura, hvor dødeligheten av trærne mellom juli og august når temperaturen svinger mellom 20 og 25 grader, er tydelig.

Kommer oftest ut av nytt treverk i boligen.

Pine longicorn (Monochamus galloprovincialis)

Kan vare noen uker på våren, så tar det som regel slutt. Markkakerlakk 8—13 millimeter, lysebrun med mørkere tegninger på halsskjoldet.

Lever ute i hagen og kommer inn ved en feiltakelse. Saksedyr Også kjent som klypedyr. Vingene er normalt membranøse og gjennomsiktige, ofte med et mønster av flekker, og med et enkelt ribbenett. Framvingen er større en bakvingen. I hvile holdes vingene taklagt over kroppen. Det er imidlertid stor variasjon i vingemorfologi, og vingene kan være reduserte eller mangle helt. Hos mange arter mangler bakvingen mens framvingen er redusert, ofte til en læraktig dekkvinge som dekker en større eller mindre del av bakkroppen.

Vingemorfologien varierer ofte mellom kjønnene, og av og til også innen hvert kjønn. Vanlige arter er i Norge er den metallisk blå eller grønne Gaurotes virginea, de røde eller gule artene Anoplodera rubra, Anoplodera sanguinolenta og Leptura melanura, og Rutpela maculata og Leptura quadrifasciata.

De to sistnevnte er gul- og svartstripete og er grove etterligninger av veps, noe som nok gir dem en viss beskyttelse mot fugler. En meget spesiell art er den store opptil 30 mm kortvingebukken Necydalis major.

Bille oppkalla etter Greta Thunberg

Dekkvingene er sterkt forkortet og flygevingene er frie, noe som er ganske uvanlig hos biller. Ved første øyekast kan billen minne om en stor planteveps Symphyta. Larvene borer dypt i veden på syke, skadedede eller døde trær av ulike slag. Arten er funnet overe store deler av Norge men er ingen steder vanlig. Kortvinget granbukk Molorchus minor ligner den førnevnte i og med at den har sterkt forkortede dekkvinger, men de er ikke nært beslektet. Kortvinget granbukk er snaut centimeterlang og ganske slank, med antenner som er omtrent så lange som kroppen.

Et annet påfallende trekk er at lårene er sterkt oppsvulmet ytterst, kølleformet. Larvene lever i stubber av bartrær, de voksne finner man ofte på blomster. Vanlig på Østlandet. Molorchus umbellatarum ligner sterkt, men den er bare funnet i Vestfold i Norge. Larvene lever i frukttrær. Vepsebukk Clytus arietis er gul- og svartstripete og en ganske god vepseetterligning mye bedre enn de vepselignende blomsterbukkene. Nå blir man enten helt kvitt de eller får redusert bestanden betraktelig, sier Simon.

Heldigvis er ikke skjeggkreene farlige, og normalt gjør de ikke skade, selv om de kan spise cellulose.

furubukk Store norske leksikon

De kan likevel oppleves som ekle og ubehagelige. Personlig har jeg derfor nå en rutine på at alt som kommer inn i boligen med pappesker pakkes ut omgående og at pappesken går i kildesorteringen ute med en gang, sier Simon. Hva dekker forsikringen? Les mer om husforsikring Veggedyr suger blod om natten Veggedyr ble nesten utryddet i Norge på 50-tallet, men nå er de igjen på full fart inn i norske hjem.

Tømmermann en liten bille med enorme følehorn

Likevel er det fortsatt et betydelig problem, og skadedyret lå i fjor på tredjeplass på Folkehelseinstituttets statistikk over skadedyrbekjempelser. Dette viser tydelig at det er viktig å ikke ta for lett på problemet, selv om ferien tilbringes i Norge, sier markeds- og kommunikasjonsansvarlig Inger Kringlebotten i Norsk Hussopp Forsikring.

Voksne dyr er 4-5 mm lange og 3 mm brede. Etter å ha sugd blod, svulmer veggedyret opp og får en mørkere farge. Veggedyr er rødbrune og har en oval og flat kroppsform. De kan legge 1—5 egg per dag, og i løpet av livet legger en hunn 200-500 egg som limes til underlaget på gjemmestedene. Det tar rundt 10 døgn for eggene klekkes. Nymfene må suge blod minst en gang i hvert av sine fem utviklingsstadier, men etter det kan veggedyrene klare seg lenge uten mat. Temperaturer rundt frysepunktet dreper nymfer og voksne dyr etter noen døgn, men egg klarer seg i over 30 døgn.

BILLER MED LANGE FØLEHORN Relaterte emner

Veggedyr, tysk kakerlakk og sølvkre kan være plagsomme gjester i huset. De kommer inn med veden, i pelsen på husdyret, med frukten, melet eller nøttene. Eller de trives med å gnage på treverket eller klærne, og koser seg hvis du har en fuktskade. En del insekter kan like godt trives innendørs som utendørs, noen er mer plagsomme enn andre. Jo flere du har, jo tydeligere tegn er det på alt ikke er helt som det skal være i huset ditt.

BILLER MED LANGE FØLEHORN Kommentarer:
Forfatter om Biller med lange følehorn
Løken fra Vossevangen
Siste nytt: min andre nyheter. Jeg elsker absolutt Kajukenbo. jeg liker lese tegneserier kun.
INTERESSANTE NYHETER
Kalender
MoTuWeThFrStSu
booked.net