Barnebunad Vest Agder

  1. Mer om
Barnebunad Vest Agder

Vest-Agder bunad for jente og gutt, hos Norsk Flid Husfliden. Syes av lokale spesialister Både kvinne- og mannsbunadene med røtter i Åmli blir gjerne kalt "Aust-Agder-bunader". Bilde av Barnebunad fra Vest-Agder Barnebunaden er lik mannsbunaden, med unntak av at det ikkje er lommer på jakke, vest og bukse. Bunadene blir levert med Du finner 59 nytt og brukt annonser med søkeordet "vest agder bunad" på FINN Torget. Søk blant alle typer ting i hele Norge Du finner 59 nytt og brukt annonser med søkeordet "aust agder bunad" på FINN Torget. Søk blant alle typer ting i hele Norge

Å ha laget noe selv, eller kjenne bedre til plaggets historie, styrker båndet mellom bunaden og dens stolte eier. Å sy eller brodere er en gammel tradisjon som mange synes er spennende og ta opp igjen. Mange kvinner velger derfor å sy sin egen bunadskjorte eller de broderer sitt eget forkle.

Når jentene sto brud i Vest-Agder omkring 1850, brukte de fleste plissé- eller rynkestakk, men stripestakk ble også brukt. Over stakken hadde bruden et hvitt forkle, og hun hadde alltid trøye på. Over armen hadde bruden et stort silketørkle i stedet for våre dagers brudebukett. Brudedrakten var ny og flott til bryllupet - det fineste familien kunne fremskaffe.

Noen som har en eldre bunad?

Barnebunadene fås i størrelsene 2, 4, 6, 8, 10 og 12 år. I Vest-Agder er det ikke funnet bevarte barnedrakter. Gamle fotografier og tekster kan derimot fortelle oss at barn på 6-7 år gikk kledd som de voksne.

Det skyldes at denne bunaden har mye håndbrodering og at det tar veldig lang tid å lage den. Tidsbruken gjenspeiler prisen, sier Tørhaug.

Flere kjøper bunad

Denne bunaden, som blant annet kronprinsesse Mette-Marit har skaffet seg, er en rekonstruert 1810-bunad med bare lokalt produserte stoffer. Denne selges ikke hos Norske Bunader. Marthe sto brud i drakten da hun ble gift til Neset i Laudal.

Drakten ble senere brukt til fest og høytid. Det er bevart flere lignende plagg i Vest-Agder. Stakk og trøye er sydd i glanset ulldamask.

Vest agder bunad til salgs

Stoffet er en kopi av 1700-tallsdamask. Stakkelinningen har bånd i silke og stakkens nedre kant er sydd av fløyel med påsydde silkebånd og foret med strie. Nederst på trøyeermene er det en sort fløyelskant med påsydd ripsvevd blomsterbånd. Forkledet er i håndtrykt, hvitt bomullsstoff med brunt blomstertrykk. Forkledet skal være like langt som stakken. Understakken er i brunt bomullsstoff med blomstertrykk i beige, rødt og brunt.

Norske Bunader

Snørelivet er i silke. Livet er høyt, slik empiremotens idealer var. Til drakten brukes en serk i grovt linstoff med lange mansjetter og høy krage. Kragen skal brettes ned. Det hører ni sølvmaljer og et kort snørebånd i sølv til snørelivet.

Vest agder bunad til salgs

Den store sølja er ei hjertesølje med forgylte lauv eller sølvlauv. I halsen brukes filigranshalsknapp og hjertesprette eller sprode. Det brukes filigransknapper til mansjetter og små molteknapper til stakken.

Alt er i oksidert sølv. Drakten er håndsydd og selges som hel drakt.

Bunader fra Aust

Vi har laget en egen sølvbrosjyre som presenterer bunadssølvet i Vest-Agder. Spør etter den hos oss, eller se den på våre nettsider Silkeskjerf knyttes i halsen eller rundt kvinnenes hodeplagg. Deretter til Kirstens datter, Brit Svendsen.

Familieklenodium Rønnaug Berg sydde bunaden til sin datter Magnhild i 1898. Her er et bilde fra da drakten ble brukt første gang. Magnhild står til venstre. Stakken sitter litt over der magen begynner, i god empirestil, og bunaden kan varieres i flere kombinasjoner. Jeg er ikke ekspert på bunadsøm. Dersom du har peiling og ser feil jeg har gjort, må du gjerne sende meg en mail adressen står nederst på siden. Spørsmål og andre tilbakemeldinger er også hjertelig velkomne og jeg svarer alle.

Jeg skulle ønske det fantes flere syveiledninger for bunad på nett. Kanskje arven kunne få leve videre og ikke dø med de få som kan håndverket. Bukse til herrebunaden - sybeskrivelse 10. Den er skrevet av Aud. Festdrakt til ham Hvis du har en sønn som gjerne vil ligne faren sin og de andre mennene på festen, så kan det være en god idé å kjøpe en dress.

Det er nesten ikke noe antrekk som kan få en gutt til å se like søt og stilig ut som en dress. Et annet alternativ kan være å nøye seg med en skjorte, spesielt hvis det er snakk om mindre begivenheter eller hvis været er varmt.

BARNEBUNAD VEST AGDER Relaterte emner

I Norge finnes det mange forskjellige bunader. Bunadene hører hjemme i et bestemt fylke eller på et bestemt sted. Mange av bunadene bygger på gammel klesskikk fra nettopp disse områdene. Før var det nemlig slik at folk fra ulike deler av landet kledde seg ulikt. Både arbeidstøy, helge- og høytidsklær var spesielle for lokalmiljøene.

BARNEBUNAD VEST AGDER Kommentarer:
Rapportert den Barnebunad vest agder
Samuelsen fra Finnsnes
Jeg nyter lese om Norge månedlig. Anmeldelse min andre nyheter. En av mine fritidsaktiviteter er Astronomie.
INTERESSANTE NYHETER
Kalender
MoTuWeThFrStSu
booked.net