Strull Det Søte Liv

  1. Mer om
Strull Det Søte Liv

Pisk kremfløte og sukker til en fast, myk krem. Vend inn hvetemel og vaniljesukker Siden kaken skal rulles sammen rett etter at den tas ut av jernet, kan det blir litt varmt for fingertuppene. Arbeid raskt og med lette fingre En populær variant av den tradisjonelle norske kaken "Strull" (se oppskrift på detsoteliv.no). Oppskriften gir ca 30 stk Rør inn siktet mel og kaldt vann. La røren svelle i 30 minutter før steking. Stek i jern og form til strull med Visp sammen kremfløte (eller rømme) og sukker. Sikt inn hvetemel og rør det inn i røren sammen med vann. La røren stå og svelle i ½ time

Barn er et kjærkomment og allment interessant samtaletema - det er klart. Har man med seg barn eller hund, kan man snakkes til av fremmede på gata Og da er det noen svar som ikke er helt akseptable? Begge deler oppfattes åpenbart som problematiske ting å si. Det er et skjæringspunkt mellom privat og offentlig sfære her, som skaper problemer for en del. Er det feil å spørre? Både sukkerkonservering av bær og mangfaldet av småkaker må ha komi med det billige sukkeret.

Mjølk, fløyte og smør har vori tilgjengelege råvarer så lenge vi har hatt storfe i norsk jordbruk, det vil seia i rundt 5000 år.

Egg var ikkje ukjent i det gamle bondehushaldet. Vi finn spor av høner og gjess frå dei fyrste hundreåra av vår tidsrekning. Smult var heller ikkje noko ukjent produkt. Smult blir laga av innvollsfeittet åt grisen. Grisen har vori vanleg husdyr i norsk jordbruk dei siste 4000 åra. Omfanget av grisehaldet varierte mykje frå landsdel til landsdel.

Last ned også: Link til livet

På Opplanda vart det dyrka mykje korn. Dermed kunne dei òg halde mange grisar.

Gullimunns julemat GULL I MUNN

Stort sett kan vi seia at det gamle bygdesamfunnet — føre ca 1850 — hadde rimeleg god tilgang på råvarer som vart produserte på garden: Mjølk, fløyte, smør, egg og smult.

På Toten vart det òg dyrka bra med rug, men mest bygg. Innkjøpte råvarer vart det flust opp av etter at pengehushaldet utvikla seg i siste halvdelen av 1800-talet. Da kom det fine, importerte kveitemjølet, sukker, sirup og krydder for fullt. Frå open eld til komfyr Frå gammalt var åren eller peisen den einaste koke- og steikeplassen på den norske garden. All kokt og steikt mat vart laga til over open varme. Dei einaste unnataka var kokegrøper og bruken av kokstein og høykasse.

På alle gardar var det baksthelle av stein. Etter kvart tok jarntakkene over, men ennå midt på 1700-talet var baksthella av stein i bruk mange stader.

Strull Det søte liv

Den vedfyrte bakaromnen av stein er ei gammal innretning. I byane var bakaromnar i bruk alt i mellomalderen, men på landsbygda vart dei truleg ikkje vanlege før ut på 1800- talet.

I følgje Einar Hovdhaugen baka gudbrandsdølane kaku i peisen: «Det blir fortalt at dei steikte kaku mellom to takker. La steinar så det vart eit passe mellomrom mellom takkene til brødet. Og ofte vart nok steikinga mindre vellykka.

Ein illustrasjon hos Olaus Magnus frå midt på 1500-talet viser ein kombinert badstuguomn og bakaromn.

Hvilken Julekake Har Form Som Et Kremmerhus

Branntakstene frå 1800-talet kan fortelja oss når støypejarnskomfyren kom og revolusjonerte matlaginga. I 1846 fanst det berre ein komfyr på Østre Toten. I 1850-åra er det nemnt eit par til. Fyrst på 1870-talet var det komfyr på dei fleste gardane. På Øvre Evang vart det lagt inn straum i 1912.

Se Banana Split Med Norsk Tale

Dei fyrste åra vart elektrisiteten berre brukt til ljospærer. Den store Beha -komfyren som var i bruk fram til 1967, vart truleg sett inn i 1943.

Goro og gorojarn Foto: Mikkel Sveinhaug «Det er botn ti meg, sa jinta, hu åt ein hælv goro!

Det er noen av mine kjæreste barndomsminner, ved siden av de flotte middagene med farmors dyrestek og legendariske sauser. I år ble det pinnekjøtt på lille julaften. Restene skal fortæres idag, som restematbuffet pluss litt til. Litt til er nammenam fra Bondens Marked på Majorstua rett før jul. Nå ligger fjellribbe fra Brimi i kjøleskapet, sammen med en herlig paté som skal varmes opp og spises med nykokt rødbet og skogsopp forvellet og fryst ned etter høstens fangst.

Utrolig hva man kan få i bursdagsgave! Jeg fikk jordskokk, av min eldste bror og svigerinne, som de har dyrket selv på sommerstedet i Finland. Det er særlig på Sørlandet og i Nord-Norge at torsk serveres som middag på selve julaften, men mange spiser torsk i løpet av romjulen. Se flere: Oppskrifter på gode julemiddager med fisk her Den tradisjonelle klassikeren serveres selvsagt med kokte gulrøtter og mandelpoteter.

En liten vri er å steke gulrøttene i litt smør med frisk, hakket timian til og gjerne en teskje honning smeltet i smøret. Det gir deilig sødme til grønnsakene.

STRULL DET SØTE LIV Relaterte emner

Strull Jul på Lokkeberget Andre juledag allerede, og midt i julestria har jeg glemt å ta bilder! Jeg trøster meg med at jeg ikke er alene om å ikke klare alt. Julekort ble sendt for sent, og bilder ikke tatt. Årets salderingsposter. Sånn må det bli om man ikke skal stresse seg bort.

STRULL DET SØTE LIV Kommentarer:
Rapportert den Strull det søte liv
Håland fra Lillehammer
Se min andre nyheter. En av mine fritidsaktiviteter er mittelalterlicher Fußball. jeg er glad i utforske norske bøker skrytende.
INTERESSANTE NYHETER
Kalender
MoTuWeThFrStSu
booked.net